اوضاع سوریه
در روز پانزدهم ژوئیه، خبرگزاری فرانسه طی گزارشی اعلام کرد که میلیونها نفر در سراسر سوریه تظاهرات کرده و تنها در شهر حماة تعداد تظاهرکنندگان پانصد هزار نفر بوده است، اما من که در شهر بودم تعداد تظاهرکنندگان را بیش از ده هزار نفر ندیدم. اما سخیفانه بودن این تبلیغات آنگاه روشن می شود که بدانیم کل جمعیت شهر حماة ۳۷۵ هزار نفر بیشتر نیست. سایر خبرگزاریها گزارشهای خود را به طریق فوق و تحریف شده پخش می کنند. اینان عمدتاً اطلاعات خود را از مؤسسهای که از طرف "مرکز حقوق بشر سوریه" که مقر آن در لندن است و به وسیلۀ "رامی عبدالرحمن" اداره میشود، دریافت میکنند. این شخص نسبت به حزب بعث بسیار کینه داشته و با "اخوانﺍلمسلمین" سوریه در ارتباط است.
منبع www.counterpuch.org
هفتم اوت ٢٠١١
نویسنده: پییر پیچینین، استاد تاریخ و علوم سیاسی در بروکسل
برگردان: احمد مزارعی
مشکل شهر حماة در سوریه
تبلیغات گمراه کنندۀ رسانههای غربی
توضیح مترجم:
مطبوعات خبر دادند که کشورهای عربستان، کویت و امارات سفرای خود را از سوریه فرا خواندهﺍند و قرار است داوود اوغلو وزیر خارجۀ ترکیه به سوریه رفته و "اتمام حجت" کند. در این راستا خانم هیلاری کلینتون با اردوغان تماس گرفت و خواستههای آمریکا را از دولت سوریه با وی در میان گذاشت. شیخ بزرگ الازهر نیز به همراهی با آمریکا و عربستان، به سوریه اولتیماتوم داد. به نظر میرسد "ناتو" در نظر دارد علیۀ سوریه وارد جنگ شود که البته هدف اصلی ایران است. سه روز پیش نمایندۀ روسیه در پیمان ناتو برنامهریزی این پیمان برای جنگ علیۀ سوریه و ایجاد سرپلی برای حمله به ایران را افشا کرد.
کشورهای غربی به ویژه آمریکا نمی خواهند تسلیم مبارزات گستردۀ تودههای عرب شده و در نظر دارند با راه انداختن جنگی تازه انقلابهای ملتهای منطقه را در نطفه خفه کنند. آن چنان که بر سر لیبی آورده و آن را تبدیل به خرابه کردند.
در ماه ژوئیه گذشته به سوریه مسافرت کردم تا از نزدیک شاهد اوضاع آنجا باشم، من توانستم آزادانه در سراسر کشور سوریه مسافرت کنم، درعا، دمشق، حمص، حماة و معرةالتعمان و جسرالشغور که در مرز ترکیه واقع شدهﺍند. حتی بازدیدی هم از شهر دیرالزور داشتم که رسانههای غربی می گفتند در آنجا خشونت بسیار زیاد است.
در سوریه درگیریهای مختلفی را مشاهده کردم. در بعضی از این درگیریها شاهد خشونت بودم که اهداف مختلفی را دنبال می کردند، عدهای به طور مسالمتآمیز برای برقراری دمکراسی تظاهرات می کردند، از جمله چیزهائی را که مشاهده کردم کوششﻫﺎﯼ اخوانالمسلمین بود که خواستار برقراری جمهوری اسلامی هستند و مسیجیان و سایر اقلیتها را در سوریه تهدید می کردند.
در خلال بررسی خود از اوضاع سوریه با یک شگفتی روبرو شدم و آن این که رسانههای غربی بسیار در پخش اخبار خود مبالغه می کنند. آنان از خشونت گسترده در سوریه صحبت می کنند، اما من که از دور و نزدیک شاهد حوادث بودم چنین ندیدم و تبلیغات رسانهها با واقعیات مغایر بودند. جنبشهای اعتراضی در سوریه اکنون گستردگی و شدت خود را از دست داده که البته بخش کمی از آن در نتیجۀ سرکوب بوده است و اکنون تعداد تظاهرکنندگان حداکثر چند صد نفر بیش تر نیست. تظاهرات نیز عمدتاً در اطراف مساجد بر پا می شود و جنبۀ اسلامی دارد.
بر اساس تبلیغات رسانههای غربی شهر حماة که مرکز نیروهای اسلامی است و بزرگ ترین تظاهرات را بر پا کرده است (این شهر در سال ١۹۸٢ به قیام مسلحانه علیۀ دولت دست زد و توسط حافظ اسد، پدر بشار اسد، سرکوب گردید) در محاصرۀ تانکها قرار دارد و گفته شد که دولت به خاطر عواقب و تبعات بینالمللی از خونریزی در این شهر سر باز زد. در روز پانزدهم ژوئیه وارد شهر حماة شدم. به محض ورود، خود را در محاصرۀ جوانانی یافتم که سازماندهی تظاهرات را به عهده داشتند. هنگامی که گذرنامۀ بلژیکی خود را به آنان نشان دادم، آرام گرفتند: "بلژیک، بلژیک"! و چون تنها بازدید کنندۀ خارجی بودم، تعدادی از آنان مرا در میان تظاهرکنندگان همراهی کردند. در ادامه به نقطۀ بلندی در شهر رسیدم که توانستم با دوربین چند عکس و منظره ضبط کنم. در اینجا بود که حجم فاجعه را مشاهده کردم. در انتهای خیابان علمین با پایان گرفتن نماز، صدای هزاران نفر که از سراسر شهر در مراسم نماز گرد آمده بودند تحت این عبارت شنیده شد: "الله اکبر"!
همان شب یعنی در روز پانزدهم ژوئیه، خبرگزاری فرانسه طی گزارشی اعلام کرد که میلیونها نفر در سراسر سوریه تظاهرات کرده و تنها در شهر حماة تعداد تظاهرکنندگان پانصد هزار نفر بوده است، اما من که در شهر بودم تعداد تظاهرکنندگان را بیش از ده هزار نفر ندیدم.
اما سخیفانه بودن این تبلیغات آنگاه روشن می شود که بدانیم کل جمعیت شهر حماة ۳۷۵ هزار نفر بیش تر نیست.
مسلماً همیشه در ارقام می تواند اشتباهاتی رخ دهد و ارزیابیها نمی تواند دقیق باشد. اما در مورد گزارش فوق مسئله ارتباطی به خطای نسبی ندارد، بلکه مسئله بر سر تحریف حقایق به صورتی کاملاًً آشکار است. تظاهرات ۵٠٠ هزار نفری می توانند ارکان یک دولت را به لرزه درآورند، اما ده هزار نفر تأثیر زیادی نمی تواند داشته باشد. غیر از خبر کذب فوق، بیشتر "معلومات" مربوط به سوریه همراه با تحریف گزارش می شود و چند ماه است که این نوع تبلیغات تحریفی ادامه دارد. در اینجا سؤال اینست که خبرگزاری فرانسه گزارشهای خود را از کدام مصدر تهیه می کند؟
سایر خبرگزاریها گزارشهای خود را به طریق فوق و تحریف شده پخش می کنند. اینان عمدتاً اطلاعات خود را از مؤسسهای که از طرف "مرکز حقوق بشر سوریه" که مقر آن در لندن است و به وسیلۀ "رامی عبدالرحمن" اداره می شود، دریافت می کنند. این شخص نسبت به حزب بعث بسیار کینه داشته و با "اخوان المسلمین" سوریه در ارتباط است.
هم اکنون چند ماه است که رسانههای غربی اطلاعات خود را با اعتماد از همین یک مصدر تهیه می کنند و کسی هم در مورد درستی یا نادرستی مؤسسۀ فوق سؤالی نمی کند.
تبلیغ این تصویر که کشور سوریه درگیر یک "انقلاب سراسری" است و حزب بعث در آستانه تلاشی قرار دارد کاملاًً نادرست و با واقعیت اوضاع در سوریه هیچ مشابهتی ندارد.
حقیقت این است که حکومت سوریه بر اوضاع مسلط است. تظاهراتی که ادامه پیدا می کند تا حد زیادی پراکنده و حاشیهای است. اما عواقب و پی آمدهای این گونه تبلیغات تحریف شده و گسترده برای سوریه بسیار خطرناک است. رسانههای گروهی غرب از حوادث گذشته هم چون تیمیسورا، [1] جنگ خلیج و جنگ علیۀ یوگسلاوی عبرت نگرفته و هم چنان با تکیه بر اخبار و گزارشهای ساختگی، آنها را به نام حقیقت در اختیار خوانندگان و بینندگان خود قرار می دهد. هنگامی که رسانهها در ارایۀ اطلاعات و گزارشهای صحیح با شکست روبهرو شوند معنایش اینست که اصل دمکراسی در خطر قرار گرفته است.
——————————————
[1] ــ در زمان "چائوشسکو" رئیسجمهور رومانی به یکباره رسانههای غربی اعلام کردند که در شهرک تیمسورا تعدادی، قتل عام شدهﺍند و برای تحریک مردم تابوتهائی را نشان دادند که اجساد کشته شدگان به خاک سپرده می شود. یک استاد دانشگاه در آن زمان دچار شک شده و با جمعی می روند و تابوتها را باز می کنند و با کمال تعجب مشاهده میکنند که اجسادی وجود ندارد. اما رسانههای غربی بدون توجه به این دروغ با اصرار در درستی خبر پافشاری و با پخش اخباری دیگر سرانجام به مقاصد خود می رسند. متأسفانه این روزها هر روز شاهد چنین اخبار کذب و عاری از حقیقت هستیم که اگر چه برای ملتها فاجعه به بار می آورند، اما برای عدهای هم سودآور است.
*زیرنویس از مترجم است